Quinoa bílá, 250 g
Kód: PROV-9305Detailní popis produktu
Quinoa neboli merlík chilský, označována jako superpotravina, pochází z pohoří And v Jižní Americe. Tato pseudoobilovina je stále více zařazována do našich jídelníčku díky své chuti, aroma i nutričním vlastnostem.
Její drobná, korálkovitá zrnka připomínající „rostlinný kaviár“ jsou prodávány ve třech barevných podobách – bílá nebo také zlatá, červená a černá. Jejich způsob přípravy i chuť však zůstávají stejné. Je tedy jen na Vás, jak barevně sladíte svůj výsledný pokrm…
Složení: semena quinoy bílé
Alergeny: alergeny v textu zvýrazněny.
Upozornění: nutriční hodnoty uvedené na tomto webu, které naleznete v galerii obrázků, jsou pouze orientační. Vždy se řiďte nutričními hodnotami uvedenými na obalu od výrobce.
Skladování: Skladujte v suchu. Chraňte před přímým slunečním světlem.
Země původu: Indie
Příprava:
Quinou vaříme ve stejném poměru jako rýži 1 : 2 (quinoa : voda) zhruba 20 minut. Její objem se až čtyřnásobně zvětší. Doporučujeme spíše připravovat v zeleninovém vývaru než ve vodě, docílíme tak lepší chuti.
TIP:
Quinoa obsahuje přírodní saponiny, které v přírodě mají funkci odpuzovat hmyz a ptáky. V kuchyni se ji však potřebujeme zbavit, jelikož nám způsobuje hořkou chuť suroviny, k čemuž už částečně dochází při jejím zpracování. Dobré je ji tedy pořádně propláchnout a na 10 - 15 minut (klidně i hodinu, čímž zkrátíme čas vaření) namočit v misce se studenou vodou. V případě, že se nám při vaření tvoří pěna, odebíráme, čímž odbouráme případnou zbylou hořkost.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mouky a obiloviny |
---|---|
Hmotnost: | 0.25 kg |
Nutriční hodnoty na: | 100 g |
Energetická hodnota (kJ): | 1490 |
Energetická hodnota (kcal): | 355 |
Tuky celkem (g): | 5,5 |
Tuky - z toho nasycené mastné kyseliny (g): | 0,7 |
Sacharidy celkem (g): | 58 |
Sacharidy - z toho cukry (g): | 5,1 |
Vláknina (g): | 6,8 |
Bílkoviny (g): | 15 |
Sůl (g): | 0,02 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.