Bezlepková dieta je nutná pro osoby trpící celiakií, což je autoimunitní onemocnění způsobené intolerance na lepek obsažený v obilovinách (pšenice, ječmen, žito). Omezením této diety je tedy nutnost vyhýbat se potravinám obsahujícím lepek.
Potraviny, které je nutné omezit nebo se jim úplně vyhnout jsou:
- Pšenice a všechny její deriváty (chléb, pečivo, těstoviny, mouka, krupice, knedlíky, atd.)
- Ječmen a všechny jeho deriváty (pivo, ječmená kaše, atd.)
- Žito a všechny jeho deriváty (přírodní kypřidla, atd.)
- Oves (někteří celiatici inverzně snášejí i oves, takže se doporučuje konzultovat s lékařem)
Mnoho potravin obsahuje skrytý lepek, takže je důležité pečlivě číst složení potravin a vyhledávat výrobky označené jako "bezlepkové" nebo "gluten-free". Mezi takové potraviny patří například:
- Bezlepkové obilné výrobky (rýže, kukuřice, quinoa, pohanka, amarant, tapioka, atd.)
- Zelenina a ovoce (čerstvé a neupravené)
- Mléčné výrobky (mléko, sýry, jogurty, máslo, atd.)
- Maso, ryby a mořské plody
- Luštěniny (fazole, hrách, čočka, atd.)
- Přírodní oleje a máslo
Důležité je také vyhýbat se kontaminaci potravin lepkem ze společných nádob, fritéz a pekařských nástrojů. Osoby s celiakií by měly dodržovat přísnou dietu bezlepkových potravin, aby minimalizovaly riziko zhoršení svého zdravotního stavu.